Als pelgrims opnieuw naar Scherpenheuvel mogen gaan... (artikel dat in Parochieblad zal verschijnen in de loop van volgende weken)

22-03-2022 15:01

Als pelgrims opnieuw naar Scherpenheuvel mogen gaan …

 

21 februari 2021, het bestuur van de Broederschap van Scherpenheuvel mag eindelijk ook opnieuw fysiek vergaderen.  Met een klein hartje, zitten we rond de tafel.  Wat zal er dit jaar mogelijk zijn wat bedevaarten betreft.
We kregen post uit Scherpenheuvel, dat het bedevaartsoord weer helemaal klaar is om ons, bedevaarders, te ontvangen, ook als ze willen overnachten.
De beperkende corona-maatregelen zullen weer versoepeld worden.  Wij, bestuursleden, achten het mogelijk om op een veilige manier opnieuw een voetbedevaart te organiseren.  Dus beslissen wij : we trekken tijdens het pinsterweekend van 2022 opnieuw te voet naar Scherpenheuvel.

 

Het is gek, maar de sfeer rond de tafel slaat ineens om.  Zo een geluksgevoel dat over ons neerdaalt.  Het lijkt wel of ‘de heilige geest onder ons is gekomen’.  De apostelen moeten 2000 jaar geleden vast hetzelfde gevoeld hebben en zo energie gekregen hebben om te organiseren en te vertellen.

Dus gaan we aan de slag, deze keer niet echt op automatische piloot.  Want na 2 jaar zijn er toch enkele onzekerheden.  Zullen er bedevaarders opnieuw mee op stap gaan ?  Kunnen we onderweg halt houden op onze vaste plaatsen ? Kunnen we rekenen op onze vaste medewerkers ? Zijn we nog op tijd om aanvragen te doen ?

Vrijdag, 11 maart 2022.  Via het journaal op televisie vernemen we dat er 62 Oekraïnse vluchtelingen onderdak hebben gekregen in het Huis van Maria, vroeger de Pelgrim.  Oei, kunnen wij dan overnachten en onze bedevaart organiseren op de oude vertrouwde manier ? Moeten we op zoek naar een alternatief ?

Zaterdag, 19 maart 2022.  Half-vasten.  Klassiek is dat de dag waarop het bestuur van de Broederschap, afspraken gaat maken om de komende voetbedevaart, te organiseren.  Ook nu spreken we af om 10.00 u. aan de kerk in Niel en we vertrekken.  Eerste halte bij de Zuster van het Convent van Bethlehem te Duffel.
Heel warm en gastvrij worden we daar door Zuster Carine ontvangen.  Het voelt zo goed om weer in het  rustige, warme klooster te mogen komen.  Ook de zustergemeenschap deelde zwaar in de klappen van de pandemie. Er stierven vele zusters, zodat ze nu nog met een 70-tal zusters samen leven.  Tijdens het komende Pinksterweekend zijn we met onze groep weer welkom in hun midden.  Zo kunnen wij ook hun intenties meenemen op onze tocht.

Koningshooikt.  Daar brengen we een bloempje bij Anna, die op gezegende leeftijd niet meer deelneemt aan de werking van de parochiezaal.  Maar … ook daar verwacht de parochiegemeenschap ons opnieuw.  Een nieuwe ploeg zal er voor ons klaar staan.

Dat zijn toch al 2 moeilijke dingen die gelukkig weer verder kunnen gaan.

Scherpenheuvel : We kunnen net als altijd om 8.00 u. aankomen in Scherpenheuvel.  Walter De Winter zal ons, als onze herder uit Niel, verwelkomen en voorgaan in de viering.  We zullen daar ook 4 bedevaarders mogen vieren die dan voor de 35e keer met ons mee op weg zullen gaan.
Zaterdagmiddag, om 14.00 u. kunnen mensen die dat willen, aansluiten bij de kruisweg die zal geleid worden door iemand van het bedevaartsoord.
Michael Hanne ontvangt ons in het Huis van Maria, dat vanaf maandag 21 maart, de deuren weer voor publiek opent.  Michael heeft de taken van pater André op zich genomen.  Pater André en Pater René wonen ondertussen in een woonzorgcentrum dicht bij hun familie.  Maar ze worden in Scherpenheuvel niet vergeten.

Michael verzekert ons dat er voor onze bedevaarders plaats zal zijn om te slapen.  Niet voor individuele overnachtingen, maar wel voor de groepen.
Dat is voor ons toch een hele opluchting.  Dankbaar omdat we weer gewoon op bedevaart kunnen gaan, sluiten we onze dag af.  Ergens hier boven in de hemel, gaan heel wat bestuursleden blij zijn, dat we de draad weer mogen oppikken.

 

Heel concreet nu : Pinksterweekend 2022.

Programma : Viering op donderdag, 2 juni in de kerk in Niel om 19.00 u.
                    Vertrek bedevaart, 3 juni, aan de kerk in Niel, na het lof van 18.00 u.
                     Aankomst in Scherpenheuvel op 4 juni, 7.50 u. met viering om 8.00 u.
                      Wie graag een kruisweg volgt, kan dat om 14.00 u.
                      Zondag 5 juni, vertrek in Scherpenheuvel om 5.30 u.
                                                aankomst in Niel : 19.30 u.

Maandag 6 juni  : dankviering om 10.00 u. in de kerk van Niel

 

Inschrijven kan via onze website : www.voetbedevaart-niel.be
of bij Marie-Louise Van Meulder in de Jozef Wauterslaan of Hilde Coeck op het Elisabethplein.

Intenties kunnen altijd meegegeven worden.  Een doosje zal tijdens de meimaand staan in de kerken van onze pastorale eenheid en in de kapel in het woonzorgcentrum Maria Boodschap te Niel.

Wij kijken alvast uit naar een warme en intense bedevaart.  Emotioneel zal het wel pittig zijn, er zijn ons immers wel wat fijne mensen ontvallen.  Maar we weten dat ook ons Lieve Vrouwke ons weer heel hartelijk zal ontvangen, zodat we ieders intenties veilig in haar schoot kunnen brengen.

 

—————

Terug